Bestrating Raadhuisstraat
De Raadhuisstraat ontstond in 1895. In het kader van een verkeersdoorbraak werd de Warmoesgracht tussen het Singel en de Herengracht gedempt. Aansluitend werden de Huiszittensteeg en Korte Huiszittensteeg verbreed. Tenslotte werd een doorbraak gemaakt tussen de Herengracht en de Keizersgracht. Deze doorbraak kwam, in een S-bocht te liggen omdat de aansluitende straten niet in elkaars verlengde lagen.
Aan de zuidkant van de nieuwe straat, precies in de S-bocht werd in 1899 een monumentale Winkelgalerij ontworpen door de Architect A.L. Van Gendt, bijgestaan door zijn zoons.
Komende vanaf de Dam wordt het beeld van de straat gedomineerd door het monumentale gebouw.
De winkelgalerij behoeft een upgrading. De familie Sandmann (de eigenaar van het pand) wil graag de allure van dit historische pand behouden en versterken.
Door de winkelgalerij aan te pakken kan deze opgenomen worden in het winkelgebeid met bijzondere sfeer van de ten zuiden gelegen ‘9 straatjes’. Er wordt gezocht naar winkels en bedrijvigheid die aansluiten op de uitstraling van dit gebied.
Er zullen enkele borstweringen worden gerenoveerd conform de brochure ‘aanpassing gevels’ en het reclamegeweld zal sterk ingeperkt worden. Deze reclame-uitingen zullen worden opgenomen in de nieuwe, in de stijl van het gebouw, aan te brengen verlichtingsarmaturen.
Als sluitstuk wordt ook de vloer van de winkelgalerij herstraat en i.p.v. een vlakke eentonige vloer met grijze 30×30 tegels, wordt bestratingsmateriaal en een patroon gezocht die past in de stijl van de eclectisch eind 19e eeuwse baksteenarchitectuur en de kleurstelling van het gebouw. Uiteindelijk zal dit in uitstraling ook zeer goed aansluiten op de inrichting van de openbare ruimte van het stadsdeel centrum.
Op de volgende pagina’s zijn twee varianten van het bestratingspatroon gedetaillieerd. Op de pagina links hebben wij de twee varianten vertaald in een sfeerimpressie van de winkelgalerij.
Door de firma van Raaijen uit Almere, die de uitvoeringswerkzaamheden voor zijn rekening neemt, is een werkplan opgesteld. Hierin wordt ingegaan op de technische uitgangspunten van de materialen en de werkwijze.
Met het opschonen en aankleden krijgt de winkelgalerij zijn allure terug en zal bijdragen aan de revitalisering van de omgeving.